Vintertips
Avfallsinsamling är ett tungt och slitsamt arbete och på vintern ställer snö, is och halka till det ännu mer. Du som fastighetsägare har skyldighet att skotta och sanda eller salta så att hämtningspersonalen kan komma fram till ditt kärl utan problem. Detta gäller gångvägen mellan hämtningsbilen och ditt kärl och transportväg samt vändplats om du har egen väg.
Se också till att hela gångvägen är väl upplyst så att hämtningspersonalen slipper famla i mörkret efter ditt kärl. Vallar som läggs upp av snöplogar ska avlägsnas före hämtning av avfall. Kärlet ska vara avsopat.
Om grenar och buskar sticker ut över vägen är det viktigt att du klipper ner dem innan vintern är här. Ibland kan vägen till kärlet vara så smal att det blir problem ändå. Flytta upp kärlet till en väg som är farbar om du vet med dig att det blir för trångt för hämtningsbilen. Snövallar får inte inkräkta på vägbredden.
Så här undviker du att matavfallspåsar fryser fast
Vintertid kan det hända att matavfallspåsarna fryser fast i sopkärlet. Detta innebär att kärlet inte blir helt tömt utan viss del av innehållet sitter kvar i botten efter tömningen.
För att undvika att det händer finns det några tips om du kan tänka på.
- Lägg en tidning i boten på kärlet, då fryser påsen fast i tidningen istället för i kärlet.
- Håll kärlet rent och borsta bort snö/is. Då minskar risken för fastfrysning.
- Ruska gärna om kärlet innan tömning så lossnar eventuella fastfrusna påsar.
- Låt alltid matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i matavfallspåsen.
- Lägg tidningspapper i botten av påsen för att suga upp eventuell vätska.
- Fyll inte matavfallspåsen över den streckade linjen och var noga med att påsen är helt stängd innan du lägger den i kärlet.
Behöver du fler påsar? Kläm fast en påse mellan lock och kärl så lämnar vi nya när kärlet töms.