Förvara maten rätt

Förvara maten rätt

Förvara maten på rätt sätt för att förlänga dess hållbarhet. Genom att hålla en temperatur på 4°C i kylskåpet kan du förlänga matens hållbarhet och därmed undvika att behöva slänga den i onödan. Detta kan spara dig mycket pengar.

En genomsnittlig familj på fyra personer slänger mat för cirka 4500 kronor varje år. Genom att ha rätt temperatur (4°C) i kylen kan du minska matsvinnet och därmed spara pengar.

  • Se till att inte låta maten ligga framme längre än nödvändigt, ställ in den i kylen så fort du är klar. Håll rätt temperatur i både kylskåp och frys.
  • Gå regelbundet igenom hela skafferiet för att undvika att mat blir gammal. Många produkter i skafferiet håller länge även efter att bäst-före-datumet har passerat.
  • Genom att sänka temperaturen till 4 grader i kylskåpet kan du förlänga matens hållbarhet jämfört med om du har 8 grader.
  • Skapa en särskild plats i kylskåpet för mat och dryck som behöver konsumeras inom kort tid.
  • När maten har ett bäst-före-datum, lukta och smaka innan du slänger den. Maten blir inte farlig efter att bäst-före-datumet har passerat, så länge den har förvarats på rätt sätt.
  • Däremot bör du vara försiktig med mat märkt med sista förbrukningsdag. Detta gäller framför allt för livsmedel som innehåller fisk, skaldjur, köttfärs och fågelprodukter. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Bäst-före-datumet på (okokta) ägg är beräknat för förvaring i rumstemperatur. Om du förvarar äggen i kylskåpet håller de sig minst en månad längre.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of merab.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window